top of page

Muistilista Ruotsiin muuttavalle

MUISTILISTA ENNEN RUOTSIIN MUUTTOA

1. Hae yliopistoon ja vastaanota koulupaikka

Sivulta Hakeminen löydät yksityiskohtaisen oppaan kuinka hakea Ruotsiin yliopistoon.

 

2. Asunnon hankinta

Lisätietoa Asumisesta.

​

3. Muuttoilmoitus

Muuttoilmoitus sujuu helposti postin kotisivulla ja tulee tehdä sekä Postille että Maistraatille. Näin varmistat, että posti löytää tulevaisuudessa tänne Ruotsiin.

 

4. Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Pohjoismaissa pärjää toki ilman sairaanhoitokorttia pohjoismaisen sairaanhoitoyhteistyön ansiosta mutta kortti on hyvä olla varmuuden vuoksi. Varmista siis, että sairaanhoitokorttisi on voimassa ja mukana, kun Ruotsiin päin matkustat. Uusi tuleekin sitten postissa vanhan kortin mentyä umpeen!

 

5. Opintotukihakemus

Ruotsissa opiskellessasi sinulla on mahdollisuus pysyä Suomen sosiaaliturvan piirissä ja näin ollen saada opintotukea Suomesta. Opintotuki koostuu ulkomailla opiskellessa opintorahasta ja asumislisästä. Ruotissa opiskellessasi et kuulu siis yleisen asumistuen piiriin. KELA:lta saa pääsääntöisesti vain tukea ohjelmiin, jotka johtavat tutkintoon.

 

Opintotukea voi hakea helposti rekisteröitymällä Kelan asiointipalveluun.

 

Kela ei saa ulkomaisilta oppilaitoksilta tietoja opintojesi etenemisestä. Joka lukukauden alussa sinun täytyykin lähettää asiointipalveluun läsnäolotodistus eli registreringsintyg sekä ilmoitus opintojen etenemisestä. Todistukset saa helposti tiedekunnalta tai studentportalenista.

​

20180727_191138.jpg

Norrlands nation on Uppsalan suurin osakunta.

​

6. Puhelinliittymä

Varmistathan teleoperaattoriltasi puhelinliittymäsi toimivuuden ulkomailla. Moni Uppsalassa opiskeleva suomalainen on pysynyt suomalaisessa puhelinliittymässä, sillä se on ollut hyvä ja edullinen vaihtoehto. Esimerkiksi Telialta löytyy hyviä liittymiä, joissa netti on rajaton myös täällä lahden toisella puolella.

​

MUISTILISTA MUUTON JÄLKEEN

1. Muuttoilmoitus

Ensimmäisenä Ruotsiin saapumisen jälkeen kannattaa lampsia Skatteverketiin eli paikalliseen verotoimistoon rekisteröitymään Ruotsin väestörekisteriin (folkbokföringsregistret). Muista ottaa passi mukaan.

 

2. Personnummer + ID-kort

Heti kun olet Ruotsin väestörekisterissä, voit hankkia itsellesi ruotsalaisen henkilötunnuksen. Mukaan tarvitset läsnäolotodistuksen koulusta sekä passin. Toisin kuin Suomessa, Ruotsissa personnummeria tarvitaan monessa eri paikassa. Esimerkiksi monet verkkokaupat vaativat tilatauksen yhteydessä nimenomaan ruotsalaista henkilötunnusta. Personnummer kannattaa hankkia niin pian kuin mahdollista, koska se helpottaa sinun elämääsi.Personnummeria joutuu yleensä odottamaan 2-8 viikkoa. Saatuasi personnummerin voit hakea ID-korttia eli henkilökorttia samasta paikasta. ID-kortti helpottaa mm. ruotsalaisen pankkitilin avaamista. ID-kortti maksaa noin 40 euroa.

 

3. Asioiminen yliopistolla

Yliopisto lähettää kaikille uusille opiskelijoille infoa milloin lukukausi alkaa, milloin opiskelupaikka pitää viimeistään ottaa vastaan ja milloin kursseilla pitää olla läsnä. Nämä päivämäärät ja muut menettelyt vaihtelevat tiedekunnittain. Tarvitset myös Studentportalenin tai vastaavan käyttöösi. Nämä ja monta muuta asiaa voit selvittää yliopiston nettisivujen kautta tai tiedekuntasi respasta eli studentexpeditionista.

 

4. Opiskelijakortti

Opiskelijakortin saadaksesi sinun täytyy olla mukana vähintään yhdessä osakunnassa. Osakuntiin, eli nationeihin, liittyminen on ajankohtaista lukukauden alussa. Jos käyt päiväsaikaan osakuntatalolla käymässä, sujuu jäseneksi rekisteröityminen helposti paikan päällä.

​

Sillä ei ole hirveän suurta merkitystä, mihin osakuntaan päätät liittyä. Voit kuitenkin tutustua eri osakuntiin mm. osoitteesta nationsguiden.se sekä nationeiden omilta nettisivuilta. Osakunnat myös pitävät infopisteitä yliopistotalolla tervetulopäivän ajan.

​

5. Pankkitili

Ruotsalaista pankkitiliä tarvitsee mm. vuokran maksamiseen ja Ruotsissa työskennellessä palkan saamiseen, sillä suuri osa työnantajista ei maksa palkkaa ulkomaiselle tilille. Ei silti kannata stressata, sillä useimmilta vuokranantajilta saa myös IBAN ja BIC-numerot, jotta voit maksaa vuokran suomalaiselta tililtä. Mainittakoon myös se, että vain aniharva käyttää Ruotsissa käteistä, mm. Uppsalan julkisissa ei oteta käteistä ollenkaan vastaan!

​

ICA bank (S-pankkia vastaava) on monen suomalaisen ensimmäinen pankkitili Ruotsissa. Pankkitilin ICA:sta saa vaivattomasti internetin välityksellä. Pankkitilin avulla saat myös avattua Swish mobiilimaksusovelluksen, joka on Ruotsissa ahkerassa käytössä.

bottom of page