top of page

Asuminen

ASUNNON HANKINTA

Onneksi olkoon, olet saanut opiskelupaikan Uppsalasta! Nyt päällimmäisenä huolenaiheenasi on löytää asuinpaikka. Asuntotilanne Uppsalassa on valitettavasti melko heikko: ani harva pääsee asumaan kohtuuhintaiseen yksiöön ensimmäisen opiskeluvuoden aikana. Suurin osa opiskelijoista asuukin joko alivuokralla tai yli kolmen hengen soluasunnossa.

 

Asunnon etsiminen tuottaakin monesti uusille opiskelijoille kaikista eniten päänvaivaa, varsinkin jos asuntoa pitää hakea etänä Suomesta käsin. Siksi olemmekin koonneet listan paikoista, mistä asunnonhaku kannattaa aloittaa:

1. Blocket

Ruotsin Tori.fi. Sieltä löytyy asuntoja, korridor-huoneita eli soluja sekä ”inneboendeja” mielin määrin. Inneboende tarkoittaa käytännössä sitä, että joku vuokraa asunnostaan huonetta alivuokralaiselle. Tämä asumistapa on Uppsalassa hyvin yleinen opiskelijoiden keskuudessa ja monen ensimmäinen asunto/huone onkin inneboendena. Vinkkinä tehokkaampaan etsintään lienee se, että kannattaa julkaista oma ilmoitus Blocketissa! Ilmoitus maksaa noin 125 kruunua mutta on sen arvoinen. Tällä tavalla vuokranantajat löytävät sinut helpoiten ja nopeiten!

 

Kannattaa kuitenkin muistaa maalaisjärjen käyttö, sillä huijareitakin on liikenteessä. Älä esimerkiksi koskaan maksa vuokraa ennen kuin olet päässyt katsomaan asuntoa!

 

2. Facebook

Facebookista löytyy montaa eri ryhmää kuten Bostad Uppsala, Studentbostad i Uppsala, Lägenheter i Uppsala sekä Uppsala university buy and sell. Täällä pätee sama kuin Blocketissa, eli oma ilmoitus kannattaa julkaista. Kärsivällinen saattaa myös löytää hyviä vaihtoehtoja ilmoituksia selaamalla. Lukukausien alussa markkinat ovat kuumimmillaan eli kannattaa laittaa nopeasti viestiä kiinnostavan ilmoituksen osuessa kohdalle.

 

3. Uppsala bostadsförmedling

Muun muassa Uppsala bostadsförmedlingistä löytyy ns. perinteisiä opiskelija-asuntoja. Tähän asuntojonoon kannattaa liittyä niin pian kuin mahdollista, koska jonotuspisteitä saa ajalta, jolloin olet rekisteröitynyt palveluun ja maksanut vuosittaisen jonotusmaksun. Kannattaakin siis laittaa ”Intresseanmälan” kiinnostaviin asuntoihin mahdollisimman nopeasti ja seurailla tilannetta jatkuvasti. Vinkki: asuntoihin määräaikaisella sopimuksella on yleensä vähemmän jonoa. Kannattaa siis ottaa myös nämä huomioon!

4. Osakunnat

Tämä vaihtoehto on kenties olennaisin heille, jotka ovat opiskelleet Uppsalassa jo useamman lukukauden ajan. Monet osakunnat tarjoavat jäsenilleen opiskelijasoluja, dubletteja, triplettejä, kommuuneja ja muita asuntoja. Lyhimmät jonotusajat näihin huitelevat 1-2 lukukaudessa. Tosin jotkut ovat saaneet viikon odotusajan jälkeen huoneen dubletista, mutta siihen tuurin ei pidä luottaa! Jos otetaan huomioon jonotusajat ja asuntojen sijainnit, löytyy hyviä asuntojonoja mm. Snerikesillä, V-Dalalla ja ÖG:llä.

Muita hyödyllisiä sivuja

www.bostadsportal.se

www.heimstaden.se

www.hyresbostad.se

www.studentboet.se

Kootut vinkit

  • Aloita asunnonhaku hyvissä ajoin: Asuntojonoihin kannattaa kirjautua heti, kun tiedät muuttavasi Uppsalaan. Nopeat syövät hitaat tässäkin tapauksessa ja asuntomarkkinat ovat kuumimmillaan juuri ennen lukukauden alkua.

  • Älä tähtää liian korkealle: Erittäin harvat löytävät unelmien opiskelija-asunnon heti ensimmäisenä lukukautenaan. Kannattaa tyytyä vähempään, sillä kilpailu asunnoista on kova. Mitä pidempään opiskelet, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on päästä haluamaasi asuntoon.

  • Tee kuvallinen hakemus itsestäsi ja julkaise se facebookissa/blocketissa tai hae vuokra-asuntoa/huonetta muista yllä olevista linkeistä.

  • Asuntoa kannattaa hakea useasta paikasta, samanaikaisesti.

  • Ole tarkkana huijareiden varalta: älä maksa vuokraa ennen kuin olet allekirjoittanut vuokrasopimuksen ja vältä yksityisiä vuokranantajia, jotka eivät itse asu paikkakunnalla.

  • Tilanne ei ole niin paha miltä se vaikuttaa: Pysy positiviisena, sillä jokainen meistä löytää majapaikan ennemmin tai myöhemmin. Asunnon hakeminen vaatii hieman onnea ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä!

20180727_191529.jpg

ÖG:llä löytyy vuokrahuoneita osakuntatalon viereisessä rakennuksessa.

bottom of page